Loading

Dr.Öğr.Üyesi

İbrahim Kutay YILMAZÇOBAN

Mühendislik Fakültesi

Makine Mühendisliği Bölümü

İletişim

kyilmaz@sakarya.edu.tr

+90 (264) 295 57 97

Sosyal Hesaplar

Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Kutay YILMAZÇOBAN (Dr. IKY) Makine Müh. Bölümünü İkincilik ve onur derecesi ile tamamlamıştır. Sakarya Üniversitesi Makine Müh. Bölümünde enjeksiyon kalıplarıyla alakalı yüksek lisans tezini tamamladıktan sonra, “Engelli Araçlarının Sonlu Elemanlar Metodu Yardımı İle Çevresel Şartlara Uygunluğunun İncelenmesi” adı altında engelli araç şasilerinin çarpışma koşullarındaki davranışları, dayanımı ve geliştirilmesi üzerine Doktora Çalışmasını aynı departmanda 2009 yılında tamamlamıştır. Doktora sonrası ise uzun bir ara akabinde A.B.D.’nin Arizona State Üniversitesi’nde kendi alanında uzmanlaşmak maksatlı birçok ders, laboratuvar ve eğitim süreçlerine katılmıştır. Daha sonra, mevcut bilgisayar destekli makine tasarımı, modelleme, sonlu elemanlar kabiliyetlerini birleştirerek 1. Araç kaza, çarpışma ve koruma sistemleri, 2. Kompozit malzemeler ve mekaniği, 3. Balistik (dış ve terminal (hedef) balistik) alanları, 4. Zırh teknolojileri , 5. Makine ve silah geliştirme, 6. Biyomekanik, 7. Modelleme, analiz ve üretim için deneysel ve sayısal (simülasyon) bakımdan çalışmalarını derinleştirmiştir.

Bunların yanı sıra, sürdürülebilirlik kapsamında dolaylı olarak yeşil enerji kaynakları perspektifinde rüzgâr ve dalga türbin sistemleri ile alâkadar olmuştur.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Kutay YILMAZÇOBAN (Dr. IKY), doktora sonrası araştırmacı ve yardımcı öğretim üyesi olarak Arizona State Üniversitesinde Prof. Dr. Subramarinam D. Rajan danışmanlığında “Development of the Impact Resistance of Composite Protection Bars for Designing an Adaptation System to the Vehicles for Crash Protection by Finite Element Method” konusunda 2014-2015 yılları arasında Çalımıştır. Ve California Üniversitesi, BERKELEY’ de Prof. Dr. David Steigmann danışmanlığında “Vehicle Protection Bar Development against Crash-worthiness via Finite Element Method; Development and Design Study” başlıklı ikinci post-doc süresi (Mart 2016) sonuna kadar öğretim üyesi sıfatıyla görev yapmıştır. 2014 yılı temmuz döneminde, MIT’ de (Massachusetts Institude of Technology) Crahworthiness Labratory (Çarpışma teknolojileri Laboratuvarı) yöneticisi Prof. Dr. Tomasz Wierzbicki liderliğinde kendi alanında mevcut laboratuvarlarda incelemelerde bulunmuştur. Aynı dönemde Sonlu Elemanlar Metodunun en saygın isimlerinden olan MIT Nonlinear FEM kürsüsünü çok uzun yıllardır idare etmekte olan Prof. Dr. Klaus-Jürgen Bathe ile çalışma alanları üzerine istişarelerde bulunmuştur. Bunlara ilave olarak, 2014 yılı ekim ayında sona ermek üzere HARVARD Üniversitesi’nde üç aylık ziyaretçi araştırmacı statüsüne sahip olmuştur. Türkiye’ye geri dönüş yaptıktan sonra ise kendi kurduğu IKY Araştırma Grubu ile günümüzde University of California Berkeley, Arizona State University, The University of Rhode Island ve Indian Institude of Technology Delhi vb. uluslararası üniversitelerle aktif işbirliği içerisinde bulunmaktadır.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Kutay YILMAZÇOBAN (Dr. IKY), 2003-2014 yılları arasında Arkadya Mühendislik şirket ortağı ve ar-ge sorumlusu olarak 1. Ford Otosan’a (2003-2008) otomobil kalıp tasarımları (dolaylı olarak JAGUAR ve LANDROVER firmalarına otomobil kalıp tasarımları); 2. Başak Traktör (2004-2007) firmasına 4 silindirli motorun tümüne ait ve 3 silindirli motorun bir kısmına ait CAD Modellemeleri; 3. Karmetal firmasına (2007, 2008 ve 2011) şerit testere tezgâhı CAD modellemesi; 4. İnformatik (PTC Türkiye çözüm ortağı) firması (2004) Pro-Engineer programı Sakarya sorumlusu ve eğitmeni; 5. OZ-MAK Mühendislik için (2008) TOYOTA TÜRKİYE fabrikasının araç taşıma ve nakil konstrüksiyonlarının yapısal analizleri; 6. Balkaya Hassas Makine için (2007 ve 2008) soğuk kaynak makineleri tasarımı ve modellemesi; 7. Şolpan Makine’ ye (2008) vagon taşıyıcı yapısal analizleri; 8. Özünlü Damper firmasına (2010) havuz tipi damper ve şasi profilleri et kalınlığı optimizasyonu ve yapısal analizleri; 9. TÜVASAŞ (Türkiye Vagon Sanayi) için (2002, 2003) Vagon parçaları modellemelerini gerçekleştirmiştir.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Kutay YILMAZÇOBAN (Dr. IKY), akademik yaşantısı sürecinde ise TÜBİTAK MAM BTAE’ de (2003-2005) araştırmacı olarak görev yapmış; HYUNDAI TÜRKİYE şirketine ( 2009) HYUNDAI Matrix’ in Tamponlarının yapısal analizleri; YAZAR Koltuk firmasına (2002) Koltuk kalıp tasarımları ve cam programlama; AKIN Endüstri ve Çevre Teknolojileri için (2011) Sakarya Şeker Fabrikası Baca Yükseltme Yapısal Analizleri görevlerini tamamlamıştır. Günümüzde ise Roketsan, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Otokar ile Türk Silahlı Kuvvetleri vb. kurumlarla özellikle savunma sanayi teknolojileri bazında işbirlikleri devam etmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Kutay YILMAZÇOBAN (Dr. IKY) projeler bazında 2014-2015 yılları arasında “Dept of Penetration test and simulations about the composite (Aluminum, ceramic and Ultrahigh Molecular Weight Polyethylene) armors against armor piercing bullets” isimli A.B.D. Arizona State University de gerçekleşmiş uluslararası projede, Balistik simülasyonlardan sorumlu araştırmacı olarak görev almıştır. 2003-2005 yılları arasında ise bütçesi 100 milyon TL civarında olan MİLGEM (Milli Gemi) Projesi kapsamında GENESIS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemleri) paketinde, Fırkateynler için SHM (Savaş Harekât Merkezi) Mekanik Modellemesi ve Tasarımı, İmalat Modellemeleri ve Süreci içerisinde Sakarya Üniversitesi - TÜBİTAK MAM – ARMERKOM (Araştırma Merkez Komutanlığı) Mekanik Tasarım ve İmalat Koordinatörü olarak görev yapmıştır. 2010-2012 yılları arasında “Metalik tüp kesitli yüksek mukavemetli hafif kompozit kiriş tasarımı, analiz ve üretimi” isimli TÜBİTAK 1001 projesinde tasarım ve imalat paketinden sorumlu araştırmacı olarak çalışmıştır. TIRSAN için 2011-2012 de Treyler Kulak Optimizasyonları, Yapısal Analizleri ve Yeni Yerli Kulak Tasarımları projesinde tasarım, simülasyon ve optimizasyon süreçlerinin yöneticiliğini gerçekleşmiştir. 1. “Araçların Önden Çarpışma Sürecinde Deformasyonları Minimize Etmek Amaçlı Geliştirilen Temel ve W Kesitlere Sahip Çarpışma Kutu Tasarımlarının Şekil ve Boyut Optimizasyonları” ve 2. “Vakum ve Basınç Etkili Hava Silahının Mermi Malzemesi ve Şekil Optimizasyonları ile Geliştirilmesi” isimli 2018 yılındaki TÜBİTAK projelerinde fikir sahibi ve proje planlayıcısı olarak danışman sıfatıyla görev almıştır. Bunların haricinde çeşitli SAÜ BAP projelerinde yürütücülük ve araştırmacılık görevleri yapmış olan Yılmazçoban, aynı zamanda ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde hakemlikler yapmaktadır. Bilim sanayi ve teknoloji bakanlığı için ar-ge merkezlerinin denetimi kapsamında ve TÜBİTAK için de hakemlik görevlerini yerine getirmektedir.

Finite Element Analysis and Application adında uluslararası hakemli dergide Editör kurul üyeliği yapan Dr. Yılmazçoban, A.B.D. Arizona State Üniversitesi’nden başarı ödülü sahibidir. Birçok organizasyona katılım sağlamış olan Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Kutay YILMAZÇOBAN, TÜBİTAK, 2219 programı- yurt dışı doktora sonrası araştırma bursunu “Sonlu Elemanlar Metodu Yardımıyla, Kompozit Koruma Çubuklarında Çarpışma Dayanımının, Araçlarda Çarpışma Koruması İçin Adaptasyon Sistemi Tasarlanarak Geliştirilmesi”, isimli çalışmasıyla 2013-2. dönemde kazanarak 2 yılı aşkın süre ile A.B.D. de çalışmak üzere görevlendirilmiştir.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Kutay YILMAZÇOBAN (Dr. IKY), University of California BERKELEY, HONOR SOCIETY (Full Member) ve The Institute of Research Engineers and Doctors-USA (IRED) (Associate Member (UAMAE)) da üyelikleri mevcuttur. Birçok akademik çalışması bulunan Yılmazçoban’ın ortak yazar olarak bulunduğu Woodhead Publishing’in 2016’da basımını üstlendiği “Lightweight Ballistic Composites, 2nd Edition” kitabında 12. Bölümde (Design, manufacture, and analysis of ceramic-composite armor) uluslararası kitap bölüm yazarlığı vardır. Buna ilave olarak, kendisinin tek yazarlı bölüm ile katkı sağladığı Intech’in 2016 yılında bastığı uluslararası “AUTONOMOUS VEHICLES” isimli kitapta 4. Bölüm (The Reliability of Autonomous Vehicles Under Collisions) de eserleri arasında bulunmaktadır.

Uzmanlık Alanları

  • Bilgisayar Destekli Tasarım
  • Biyo-mekanik
  • Katı Cisimler Mekaniği
  • Sürekli Ortam Mekaniği
  • Kompozit Malzemeler

Öğrenim Bilgileri

Derece Üniversite Bölüm / Program Mezuniyet Yılı
Lisans SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ 2000
Yüksek Lisans SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MAKİNA 2000
Doktora SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ 2009

İdari Görevler

GÖREV ADI GÖREV BİRİMİ BAŞLANGIÇ TARİHİ BİTİŞ TARİHİ
Bölüm Başkan Yardımcısı Mühendislik Fakültesi
Makine Mühendisliği Bölümü
2012 2012